Fonksiyonel Gıdalar

Aspir Yağı Hakkında

Aspir Bitkisi Nedir?

Bilimsel olarak Carthamus tinctorius L  olarak bilinen aspir bitkisi esas olarak yağ bitkisi olarak kullanılır. Fakat farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Ekolojik istekleri açısından seçici değildir. Hatta kıraç koşullarda daha verimli üretildiği yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Yağı genellikle yemeklik olarak, boya, vernik ve cila yapımında kullanılmaktadır. Küspesi hayvan beslemede kullanılabilmektedir.

Aspir yağı nasıl elde edilir?

Aspir yağı bitkinin tohumundan elde edilmektedir. Yağ üretimi için en yaygın kullanılan metot soğuk sıkım metodudur. Bu metotta amaçlanan ısıl işlemlerin ürünün değerleri üzerinde etki yaratmamasıdır. Ancak farklı metotlar ile üretim yapan markalarla da karşılaşmak mümkündür.

Faydaları nelerdir?

Faydaları ile ilgili çok çeşitli çalışma yapılmasına karşılık Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği içerisinde yer alan bir açıklama olmadığından. Aspir yağı ile ilgili faydalardan bahsetmek etik ve ahlaki değerlere uygun değildir. İnternet üzerinden yazılan yazılar ve yorumlarda üst solunum yollarına, ruh ve kalp sağlığına, saç ve cilt sağlığına iyi geldiği, diyabet ve kilo kontrolüne yardımcı olduğu ve bağışıklık sistemini güncellendiği söylentileri dolaşmaktadır. Başta da belirttiğim gibi bu bilgiler tescil edilmiş değildir.  

Zararları nelerdir?

Zararları da faydaları gibi ilgili yönetmeliklerde yer almadığından bahsedilmesi etik ve ahlaki açıdan uygun olmayacaktır. Ancak yine internet yazı ve yorumlarında bulantı kusma gibi etkilere, kan pıhtılaşmasını önlemeye, uterus kasılmalarına, tansiyon düşmesine sebep olduğu söylentileri dolaşmaktadır. Bu sebeplerle cerrahi müdahale öncesi kullanılmaması, hamile kadınların kullanmaması, hipotansiyon hastalarının uzak durması gerektiği de belirtilmiştir.

Nasıl kullanılır?

Çin kültüründe önemli bir yer tutan aspir tohumu yağı, tatsız ve renksizdir ve besin bakımından ayçiçek yağına benzerdir. Özellikle kozmetikte ve yemeklik yağ olarak, salata sosunda ve margarin üretiminde kullanılır. Ancak ülkemizde bu bitki oldukça ticarileştirilip, çeşitli markalar altında, milletimizin şifa bulma ve kilo verme umutları sömürülerek yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.

Ben ne diyorum?

Sizlere yazmak için bu konuyu araştırırken gıda mühendisi değil tüketici olsaydım faydasından çok zararını dikkate alırdım. Bunun yanı sıra faydalarını illa ki var diye kabul ediyorsam denerdim. Ancak kabul etmiyorum daha tescilli faydalı ürünler kullanmayı tercih ederim. Gıda mühendisi olarak baktığımda ise piyasa da yer alan ticari işletmelerin halkın her türlü duygu ve düşüncesini sömürüp satış taktiklerine meze yaptıkları piyasa da faydaları çarşaf çarşaf yazılar ile resmi gazetelerin internet sitelerinde dolaşabilen herhangi bir ürünün sektörde yer bulmasına da, satılmasına da, kullanılmasına da şaşırmıyorum. Firmaları da elbette ki kınamıyorum herkes ticaretinin ve geçiminin bir yolunu bulmalı bu da onların tercihidir. Tüketip tüketmeme noktasının tamamı ile sizin tercihiniz olması gibi…

Beğenilerinizi ve yorumlarınızı sosyal medya hesaplarımız Instagramfacebook,twitter,linkedIN üzerinden bize iletebilirsiniz takiplerinizi de bekliyoruz. Bir sonraki üründe buluşmak üzere hoşçakalın 👋Sevgilerimle…

Please follow and like us:
error

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram
Araç çubuğuna atla